Monday, 30 June 2014

Cinderella Surgery


Semua orang tau cerita Cinderella dengan kasut kacanya yang tertinggal semasa majlis tarian. Pencarian kepada tuan punya kasut kaca oleh Putera menemukan pelbagai ragam manusia yang cuba untuk memuatkan kaki mereka dalam kasut tersebut. Ade yang kakinye kecik di balut dengan kain dan stokin tebal, yang kaki besar dilipat supaya jad kecik. Janji muat kasut kaca yang dibawa putera. Lumrah manusia cuba mengejar kesenangan dengan apa jua cara asalkan boleh kaya.

Apa signifikasi cerita Cinderella dengan topic tulisan arini? Well well…Aku berada dalam bidang Orthopaedics ni dah hampir 6 tahun. Sedikit sebanyak ilmu dalam bilik bedah tentang penggunaan alatan dan produk bertambah dari hari ke hari. Bila abahku kena buat Knee surgery aku boleh paham ape yang doctor terangkan,sekurang2nye aku boleh berbincang tentang risiko dan alternative lain. Takdela terima bulat2 je.


Plastic surgery, face lift, tummy tucks, breast augmentation adalah istilah yang biasa kita dengar dalam bidang pembedahan kosmetik. Korea menjadikan pembedahan cosmetic sebagai satu tarikan pelancongan. Sekarang muncul pulak satu lagi trend pembedahan kosmetik --- Cinderella surgery.

Toe liposuction

Cinderella surgery ni adalah satu procedure pembedahan untuk mengecilkan dan megubahsuai kaki supaya dapat muat dalam designer shoes.Goshhhhhh.sound cruel kan. Prosedur Cinderella surgery ni termasuk memanjang atau mendekkan tumit kaki,membuang bunion, dan procedure memasukkan lemak di tapak kaki supaya mudah menyarungkan kasut jenis peep toe. 


Petikan berita: 

  • Fox 2 reported that one woman asked a surgeon to amputate her little toes (he refused) so she could wear designer shoes. Another patient asked her podiatrist for toe liposuction. So, is the newest trend in cosmetic surgery the epitome of high-class vanity? Well, if the Louboutin fits …
  • “My practice has exploded because of Manolo Blahnik, Christian Louboutin and Nicholas Kirkwood,” Neal Blitz, a podiatrist who specializes in esthetic and reconstructive procedures in Manhattan and performs surgery at Mount Sinai Hospital, told the New York Times. “There’s nothing like opening a shoe closet that’s been closed to somebody for years.”
  • According to the New York Times, women are getting Cinderella surgeries,  a term coined by Beverly Hills podiatrist Ali Sadrieh after female patients of his began requesting esthetic foot surgeries 13 years ago, to correct things like “high-heel foot,” “hitchhikers toe” (when an unusually large big toe sticks out like a hitchhiker holding out his thumb) and “toebesity.”

Tak salah untuk buat prosedur ni sekiranya dapat membantu kepada kehidupan yang lebih baik. Kepada yang ade niat dengan sengaja nak pendekkan saiz kaki sila pertimbangkan dengan waras kerana setiap pembedahan mempunyai risiko seperti jangkitan kuman, kesukaran untuk bergerak pantas, kecacatan kekal, sakit sendi dan .....


Post operation - tulang yang telah dipotong di sokong dengan pin

Post operation - x-ray menunjukkan kedudukan pin dalam tulang selepas tulang dipendekkan

No comments:

Post a Comment